Protest građana zbog prebijanja nemačkog državljanina!

Beograd, 13.09.2014.

Povodom napada na nemačkog državljanina noćas u centru Beograda, učesnici međunarodne konferencije o LBGT pravima krenuli su oko 12.30 sati u protestnu šetnju do Vlade Srbije. Skup čuvaju jake policijske snage.

protestna-setnja-20140913_foto-BlicPredstavnici organizacije “Labris” najpre su sazvali hitnu konferenciju za štampu u hotelu Metropol palas kojoj je prisustvovao i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm. On je kazao da je jako uznemiren i šokiran ovakvim činom, da se nada da će se dečko koji je došao uz Nemačke oporaviti, i da niko nije siguran šta se desilo.

Ipak, kaže, svedoci tvrde da je napadač nekoliko puta uzviknuo “Nećemo strance ovde”.

– Mene je zvao ministar Stefanović kako bi izrazio žaljenje zbog toga što se desilo i da me obavesti da je na ovom slučaju angažovao ne samo redovne jedinice već i specijalne. Obećao je da će se ovaj slučaj brzo razrešiti. Kasnije ću i sam otići do bolnice da se raspitam za stanje mladića – kazao je Vilhelm.

U tuči u Brankovoj ulici noćas je teško povređen nemački državljanin D.N. (27) koji je zbrinut u Urgentnom centru. On je jutros bio hitno operisan, jer mu je život bio ugrožen zbog hematoma na mozgu, ali je oko 13 sati otvorio oči i komunikativan je.

– Pacijentu je konstatovano krvarenje u centralnom nervnom sistemu i to je dijagnoza koja zahteva hitnu operaiju. Operisali smo ga i uspeli da evakuišemo hematom. Nakon operacije mladić je bio na respiratoru, ali sada samostalno diše i svestan je, komunikativan je  i bez neuroloških smetnji. U ovom trenutku je u stabilnom stanju i očekuje se povoljan ishod. Povrede koje je on imao kvalifikuju se kao teške i opasne po život, a da nije bio operisan pacijent bi preminuo – kaže doktor Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Strani državljanin, koji je učestvovao na beogradskoj konferenciji o pravima LGBT populacije, noćas oko 3.00 sata zadobio je teške povrede na Zelenom vencu i zbrinut je po protokolu za težu traumu u Urgentnom centru, precizirala je Macura.

– Sinoć je nemački državljanin, učesnik međunarodne konferencije o LGBT pravima “The future belongs to us”, pretučen u centru Beograda. Teško je povređen i trenutno se nalazi u bolnici gde je operisan. Umesto planiranih sesija konferencije, Labris organizuje vanrednu konferenciju za štampu, a nakon konferencije za štampu domaći i međunarodni aktivisti kreću u protestni marš od hotela Metropol – navodi se na Fejsbuk stranici organizacije Labris Beograd.

Strani državljanin koji je teško povređen operisan je u Urgentnom centru Srbije i njegovo zdravstveno stanje još uvek je teško, izjavio je pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Dušan Jovanović.

On je u Urgentni centar dovežen sa teškim povredama glave i telesnim povredama, a imao je krvarenja u moždanim ovojnicama.

“Operisan je i za sada je njegovo stanje teško, ali se nadamo da će biti dobro”, rekao je Jovanović.

Izvor: Blic, Agencije

Facebook

Twitter

YouTube