Grad Zaječar i GSA: Festival “Zona tolerancije” sledećeg aprila na Felix Romuliani

Zaječar, 29.10.2014.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović i predstavnik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović potpisali su danas u Zaječaru Memorandum o saradnji. memorandum-zajecar-gsa_01

Predmet saradnje preciziran ovim memorandumom vezan je za zajedničku organizaciju festivala „Zona tolerancije“, koji će biti održan 30. aprila i 1. maja 2015. godine na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romuliana.

„Potpisujemo ovaj memorandum vođeni potrebom za kontinuiranom izgradnjom inkluzivnog i demokratskog društva, povećanjem tolerancije u društvu i promocijom ljudskih prava svih građana i građanki Srbije, među kojima i LGBT osoba.“ – rekao je, upoznajući predstavnike medija sa preambulom memoranduma savetnik gradonačelnika Zaječara Aleksandar Milivojević – „ Imajući u vidu važnu ulogu lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva u promociji i širenju tolerancije i razumevanja u društvu prema bilo kojoj grupi ili pojedincu bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili neko drugo lično svojstvo; prepoznajući kulturu u najširem smislu i njene mehanizme kao sredstva koja u značajnoj meri mogu doprineti tolerantnom društvu i većem razumevanju za različitosti, Grad Zaječar se odlučio na ovaj korak.“

„Drago mi je što imamo priliku da sarađujemo sa jednom lokalnom samoupravom koja sebe sve više razvija, kao što je to grad Zaječar. Mislimo da je širenje tolerancije i jednakosti ovim pomeren iz Beograda na lokal, i u tom smislu nam je vrlo drago što je Zaječar otvorio sva vrata za takav jedan proces.“ – izjavio je predsednik GSA Lazar Pavlović.

„Zona tolerancije“ biće pre svega muzički festival, ali se pregovara i o organizovanju raznih pratećih aktivnosti: filmskih projekcija, pozorišnih predstava, raznih radionica i sl., rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

„Ponosan sam što sam danas potpisao ovaj memorandum. Ovim smo pokazali da grad Zaječar stremi evropskim vrednostima. Zaječar je prvi grad u Srbiji koji se usudio da ovako nešto uradi, zahvaljujući pre svega gospodinu Saši Mirkoviću koji je inicirao održavanje ovog festivala. Mogu reći da je vest o organizaciji ovog festivala već odjeknula u javnosti i da je američki ambasador g. Kirbi, koji je pre nekoliko dana bio u poseti Zaječaru, izneo čestitke i najavio svoj dolazak na festival.“ – izjavio je gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović.

Čelni ljudi grada svesni su značaja održavanja jednog ovakvog festivala za promociju istorijskog nasleđa i turističko-ugostiteljskog potencijala grada Zaječara i okoline, obzirom da se očekuje dolazak velikog broja gostiju iz inostranstva, kao i brojnih predstavnika diplomatskog kora.

„Mi ćemo sa svoje strane težiti da doprinesemo razvoju Zaječara i promovisanju svih njegovih potencijala.“ – izjavio je predsednik GSA Lazar Pavlović.

Izvor: tvbest.rs
Foto: tvbest.rs
Video: ZaMedia

 

Facebook

Twitter

YouTube