Šesti Merlinka festival od 9. do 16. decembra 2014.

Beograd, 5.11.2014.

Šesti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ održaće se od 9. do 16. decembra 2014. godine u Domu omladine Beograda. Zemlje iz kojih nam dolaze filmovi za ovogodišnju Merlinku su: SAD, Španija, Holandija, Nemačka, Kanada, Švajcarska, Velika Britanija, Kina, Portugal, Slovenija, Libija, Ukrajina, Finska, Danska, BIH, Indija, Francuska, Australija, Filipini, Italija, Brazil, Rusija i Srbija.

merlinka-festival-2014Festival počinje retrospektivom filmova kanadskog režisera Xaviera Dolana (9. i 10. decembra) koji je za tu priliku snimio specijalnu video poruku za posetioce fesivala. Xavier Dolan je za svaki svoj film nagrađen u Kanu.

Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 11. decembar u 21 čas kada će biti prikazan film kanadskog režisera Brusa LaBrusa “Gerontofilija”, koji je osvojio nagradu za najbolji film na Focus Montreal festivalu.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima i francuski Yves Saint Laurent, dobitnik nagrade za najbolju režiju na Sundance festival i Kristalnog medveda na Berlinalu “52 Tuesdays”, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na Tribeca film festivalu “Regarding Susan Sontag”, dobitnik Teddy nagrade na Berlinalu “The Circle”, dobitnik nagrade za najbolju režiju dokumentarca na Sundance festivalu “The Case Against 8” i mnogi drugi.

U nedelju 14. decembra će premijerno biti prikazan srpski lezbejski erotski film “U prolazu”.

Merlinka festival je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film “Dorotina cipelica”. Festival u utorak 16. decembra zatvara dokumentarac “Audre Lorde – The Berlin Years” i tom prilikom gošća festivala će biti režiserka Dagmar Schulz.

Ceo program dostupan je na sajtu www.merlinka.com

Izvor: GayEcho

Facebook

Twitter

YouTube