Uvodna reč za Izveštaj GSA za 2014. godinu

Uvodna reč za Godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2014. godinu

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije

Jadranka-JoksimovicRepublika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima. Ovo je prvi član Ustava Republike Srbije koji postavlja temelje vladavine ljudskih prava i ravnopravnosti svih naših građana koji nikada ne smemo da zaboravimo.

Svaka različitost, pa i po pitanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ne sme da bude povod za diskriminaciju, i po tom osnovu, to pitanje prevazilazi okvire manjinske zajednice i utiče na sve nas. Duboko verujem da svi ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet, zaslužuju jednaka prava i to ne treba da bude dovedeno u pitanje.

Iako se širom sveta manjinske grupe, uključujući i LGBTI zajednicu, zbog svog identiteta suočavaju sa različitim oblicima nasilja i diskriminacije, Republika Srbija kao moderna zemlja to sebi ne sme da dozvoli.

Danas se naše društvo suočava sa mnogobrojnim problemima koji možda zaslužuju prioritetnije rešavanje, ali to nikako ne umanjuje neophodnost i značaj neprestanog pružanja zaštite i unapređenja ljudskih prava u društvu.

Održavanjem Parade ponosa dokazali smo da smo mi, kao društvo, sposobni da obezbedimo izražavanje posebnosti, kao i da smo spremni da prihvatimo nečiju različitost.

Parada ponosa koja je održana 2014. godine u Beogradu, i po prvi put protekla bez većih incidenata, predstavlja još jedan pokazatelj da je Vlada RS ozbiljna, i pre svega odgovorna, u svojoj nameri da zaštiti sve manjinske grupe i na taj način ispuni svoje obaveze kao država. Međutim, iako održavanje Parade ponosa predstavlja događaj široko propraćen u javnosti i domaćim medijima, reč je o događaju koji se odvija jednom godišnje i kao takav treba da na njega gledamo kao na jedan u nizu veoma značajnih koraka u ostvarivanju uslova za puno poštovanje prava LGBT zajednice.

Svedoci smo da prethodnih godina Srbija nije stagnirala po ovom pitanju, već je donela zakon o zabrani diskriminacije, kojim se insistira na poštovanju načela jednakosti, i na taj način dokazala da isti može biti implementiran u praksi. Samim tim, sve ovo još jednom prikazuje Srbiju kao modernu zemlju u kojoj nijednom građaninu nije, i ne sme biti, uskraćena sloboda okupljanja, sloboda govora, niti bilo koje drugo osnovno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom.

Ovim je Vlada RS pokazala snažnu političku volju i rešenost da se posveti stvaranju povoljne društvene klime, kako bi jednom za svagda, zaživela ideja potpune uključenosti pripadnika LGBTI zajednice u sve društvene tokove.

Facebook

Twitter

YouTube