Međunarodni dan ponosa LGBT osoba – podrška akciji “Zona slobodna od mržnje”

Beograd, 27. jun 2015.

Kao i prethodne dve godine i ovogodišnji 27. jun – Međunarodni dan ponosa LGBT osoba će u Beogradu biti obeležen akcijom “Zona slobodna od mržnje” koju zajednički organizuje grupa nevladinih organizacija koju čine Žene u crnom (ŽUC), Gej strejt alijansa (GSA), Gej lezbejski info centar (GLIC), Asocijacija “Duga” Šabac, Centar za kvir studije (CKS), Udruženje “Hestija”, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Savez antifašista Srbije.

zona-slobodna-od-mrznje-logo

Ovu akciju su prethodnih godina putem pisane podrške i/ili prisustvom na događaju podržale mnogobrojne domaće i internacionalne organizacije, institucije i predstavnici diplomatskog kora, a podršci su se ove godine pridružili i Centar modernih veština, Centar za razvoj civilnih resursa iz Niša, NVO Sloboda prava, UDIK iz Sarajeva, kao i ambasada Kraljevine Belgije u Beogradu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je u pismu upućenom organizatorima pred ovogodišnje obeležavanje Dana ponosa izrazio svoju ličnu podršku, kao i podršku Delegacije EU, i između ostalog rekao:
“Svuda na svetu obeležavamo ovaj dan i šaljemo jasnu poruku da svi građani imaju isto pravo na dostojanstvo i ravnopravnost.
U ovom kontekstu, Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava “Zonu slobodnu od mržnje”, koja na miroljubiv način skreće pažnju javnosti na potrebu i obavezu da se podjednako poštuju ljudska prava svih, uključujući i ranjive grupe. Ova inicijativa ukazuje i na probleme LGBTI osoba, koji su jedna od najdiskriminisanijih grupa u brojnim zemljama i poziva da im se pruži podrška. To mora da bude cilj celokupnom društvu.
Svi smo odgovorni i svi moramo da učestvujemo u borbi za toleranciju, poštovanje ljudskih prava svih i jednake mogućnosti za sve, što takođe predstavljaju i osnov na kome se zasniva EU”.

Među prvima koji su podržali održavanje ovogodišnje “Zone slobodne od mržnje” bila je novoizabrana Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Poverenica je u svom saopštenju čestitala LGBT zajednici Dan ponosa i između ostalog rekla:
“Iako su u poslednjih godinu dana napravljeni određeni koraci kako bi se poboljšao položaj LGBT populacije – od donošenja strateških dokumenta, do održavanja Parade ponosa, istraživanja i dalje govore da su i izloženi diskriminaciji, da se socijalna distanca ne smanjuje, a da je nasilje roditelja, bliskih rođaka i partnera prema LGBT osobama u porastu.
Zbog toga je potrebno još mnogo toga uraditi kako bismo postali društvo u kome se u punoj meri poštuju ljudska prava, a Srbija sigurno okruženje za sve one koji su drugačije seksualne orijentacije. Da bismo to postigli, potreban je intenzivan i kontinuiran rad na suzbijanju predrasuda i stereotipa, i to pre svega kod dece i mladih. To je način da nove generacije naučimo toleranciji i nediskriminaciji i pokažemo da smo svi jednaki, ali posebni, i da nam upravo te različitosti pružaju mogućnost da se i kao pojedinci i pojedinke, i kao društvo, dalje napredujemo, obogaćujemo i razvijamo.
Poverenica je takođe pozvala građane i građanke da se pridruže “Zoni” kojoj će i ona prisustvovati zajedno sa svojim saradnicima.

“Zonu slobodnu od mržnje” podržala je i kancelarija Zaštitnika građana, a zamenica ombudsmana Gordana Stevanović je u pismu podrške rekla:
“Podržavamo ovu akciju posvećenu obeležavanju Međunarodnog dana ponosa LGBTI osoba, ističući važnost borbe protiv svih vidova stereotipa i važnost širenja tolerancije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta i pripadnicima i pripadnicama drugih osetljivih grupa izloženih diskriminaciji, pretnjama i nasilju zbog svoje različitosti.
Ovom prilikom ukazujemo da je svaki oblik diskriminacije, pretnji i nasilja prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta apsolutno neprihvatljiv i da je obaveza organa javne vlasti da kontinuirano i posvećeno rade na podizanju svesti javnosti o važnosti tolerancije i poštovanja prema svim oblicima različitosti, ali i na sprečavanju i sankcionisanju zločina iz mržnje, izvršenih zbog nečije stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.”

Svoje prisustvo na ovogodišnjoj “Zoni” najavili su i predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković, šef političkog odeljenja Delegacije EU Luka Bjankoni, kao i drugi predstavnici institucija, organizacija i diplomatskog kora.

Organizatori/ke “Zone slobodne od mržnje” čestitaju Međunarodni dan ponosa svim LGBT osobama, njihovim rođacima, prijateljima i svima onima koji podržavaju punu ravnopravnost građana i građanki i pozivaju ih da se pridruže obeležavanju 27. juna danas na beogradskom Trgu republike u 12 časova.

………………………………………………………………………………………………………

Međunarodni Dan ponosa (Pride Day) obeležava se svuda u svetu kao znak sećanja na Stounvolsku revoluciju – prvu otvorenu pobunu protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba od strane američkih vlasti. U noći između 27. i 28. juna 1969. godine u gej klubu Stounvol-In u Njujorku sprovedena je (još jedna u nizu) policijska racija, koja je prerasla u spontani fizički sukob između policije i LGBT osoba koje su odlučile da se suprotstave maltretiranju i zahtevale poštovanje svojih ljudskih i građanskih prava. Policija je uhapsila vođe protesta, vodenim topovima razbila ostale okupljene, ali su se demonstracije proširile na ostatak Njujorka i nastavile sledećih dana vodeći ka velikim pozitivnim promenama. Ovi protesti predstavlju začetak organizovanog aktivizma i savremenog pokreta za uspešno ostvarivanje prava LGBT zajednice u Americi, a zatim i u ostatku sveta. Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog Dana ponosa označava potrebu da LGBT osobe žive dostojanstveno kao i svi drugi građani, kao i da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno a ne kao prikriveni građani drugog reda sa teretom sramote sopstvenog postojanja.

Facebook

Twitter

YouTube