Zaštitnik građana: Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Beograd, 17. maj 2016.

Na zgradi Zaštitnika građana danas je, povodom obeležavanja 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, razvijena zastava duginih boja, znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta u borbi za njihova prava.

zastitnik-gradjana-logoRazvijanju zastave su, osim zamenice zaštitnika građana Gordane Stevanović i predstavnika Stručne službe Zaštitnika građana, prisustvovali i članovi i članice Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana.

Iako je u prethodnom periodu došlo do izvesnog napretka u zakonodavnom okviru i u praksi kada je reč o zaštiti prava LGBTI osoba, ove osobe, kao i osobe koje podržavaju ostvarivanje njihovih prava, izložene su nasilju, uključujući i fizičko nasilje i zlostavljanje. Zato je nužno da organi javne vlasti i društvo u celini posvete veću pažnju merama zaštite fizičkog i psihičkog integriteta LGBT osoba, kao i sprečavanju diskriminacije i govora mržnje.

Zaštitnik građana ukazuje u svojim redovnim godišnjim izveštajima i da je potrebno kontinuirano sprovoditi mere i aktivnosti posvećene podizanju svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBTI osoba. Potrebno je doneti nove i primeniti postojeće propise i mere koji će voditi ka poštovanju prava i unapređivanja položaja LGBTI osoba u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravnog uređenja životnih zajednica i pravnih posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, upućujući nadležnim organima odgovarajuće preporuke.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava 17. maja, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Zaštitnik građana

Facebook

Twitter

YouTube