GSA: Istorijski trenutak za LGBT zajednicu

Beograd, 8. avgust 2016.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) pozdravlja odluku predsednika Vlade Srbije i mandatara za sastav nove Vlade Aleksandra Vučića da za ministarku državne uprave i lokalne samouprave predloži Anu Brnabić.

ana-brnabicPored toga što poseduje veliku stručnost, ona će biti prva ministarka u Srbiji koja ne krije svoju drugačiju seksualnu orijentaciju. GSA smatra ovo istorijskim trenutkom u Srbiji i ogromnim korakom u izgradnji društva jednakih šansi koje prepoznaje i vrednuje kvalitet i stručnost ljudi na visokim položajima bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koje drugo lično svojstvo.

Politička participacija LGBT osoba je od krucijalnog značaja za povećanje tolerancije, smanjenje diskriminacije i nasilja prema LGBT populaciji u Srbiji, kao što je to bila i jeste u svim razvijenim državama, a izbor Ane Brnabić za ministarku državne uprave i lokalne samouprave će nesumnjivo doprineti, između ostalog, ravnopravnosti i većem prihvatanju i razumevanju prema LGBT zajednici.

GSA je u prethodnih nekoliko godina imala prilike da sarađuje sa Anom Brnabić i uveri se u njenu stručnost i posvećenost poslu. Čvrsto smo ubeđeni da će i kao ministarka pokazati veliku profesionalnost i postići značajne rezultate.

Od nove Vlade imamo očekivanja da dalje unapređuje kako oblast ljudskih prava, tako i druge oblasti od značaja za sve građane i građanke Srbije. Alijansa će kao i do sada pratiti rad različitih ministarstava i državnih institucija u delokrugu svoga rada, pružaće podršku svakom pomaku, ali će biti i oštar kritičar eventualnog lošeg rada ili svega što bi unazadilo do sada postignuti stepen ravnopravnosti LGBT osoba.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube