Otvoren je konkurs za nagradu “Duga” za 2020/21. godinu

Beograd, 4. maj 2021.

Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHOT) Gej Strejt alijansa (GSA; Alijansa) danas otvara konkurs za dodelu devete po redu nagrade “Duga” za 2020/21. godinu. Svi zainteresovani nominacije za nagradu mogu slati do 4. juna 2021. godine, a detaljnije informacije o uslovima konkursa i procedurama nominovanja mogu se pronaći na web strani www.gsa.org.rs/duga.

Iako je dugogodišnja praksa bila da se ova nagrada dodeljuje upravo 17. maja, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa Alijansa je kao osnivač nagrade donela odluku da se, kao i prošle godine, ovogodišnji konkurs pomeri. Takođe, i sama ceremonija dodele nagrade će se održati najverovatnije u junu ove godine, tj. onda kada se za to steknu uslovi u skladu sa važećim zdravstvenim merama i preporukama, a u onoj formi koja bude najrealnija i zdravstveno bezbedna u tom trenutku.

Sam konkurs je kao i do sada javan i na njemu mogu da učestvuju svi oni koji su u prethodnih godinu dana svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji. O nagradi odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici/ce osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Nagradu “Duga” je osnovala GSA i ona se od 2013. povodom 17. maja dodeljuje svake godine za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su glumac Miloš Timotijević, autorsko-producentski tim serije “Jutro će promeniti sve”, modna urednica i novinarka Irena Mišović, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom MUP Srbije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube