Saopštenje za javnost povodom medijskog linča Lazara Pavlovića

Beograd, 30. maj 2023.

S obzirom na to da se nije javno oglašavala u skorijem periodu, Gej stejt alijansa (GSA; Alijansa) želi najpre da izrazi najiskrenije saosećanje sa porodicama i bližnjima svih stradalih u školi „Vladislav Ribnkar“, kao i u Mladenovcu. Duboko smo pogođeni svime što se desilo i delimo ogromnu tugu, ali i veliku zabrinutost i želju svih građana Srbije da se ovako nešto nikada više ne dogodi.

Nažalost, i pored toga što nas ovi tragični događaji uče da nasilje ne sme nikada biti tolerisano ili odgovor na bilo šta, ono se i dalje u raznim oblicima koristi u javnom prostoru, pre svega kao sredstvo obračuna sa stvarnim ili zamišljenim protivnicima. I to, po pravilu, bez prihvatanja odgovornosti za moguće posledice, a često i bez ikakve svesti o tome.

Brutalan medijski linč kome je ovih dana izložen aktivista i predsednik GSA Lazar Pavlović nesumnjivo jeste jedna vrsta nasilja koja, u polarizovanom i ostrašćenom društvu kakvo je naše, može imati strašne posledice, kako po njega i njegovu porodicu tako i po celu LGBT zajednicu u Srbiji.

Gej strejt alijansa zato najoštrije osuđuje medijske napade na Pavlovića i njegovu porodicu, a u kojima se njegova seksualna orijentacija i LGBT aktivizam namerno i bezočno koriste u pokušaju da se on javno diskredituje. GSA se ujedno poziva i na važeći Ustavni i pravni okvir Srbije koji između ostalog čine i Zakon o javnom informisanju, Zakon o zabani diskriminacije i mnogi drugi, i zahteva od medija da iste poštuju i neodložno prestanu sa ovakvom praksom i sada i ubuduće.

Takođe, u brojnim medijskim natpisima i tekstovima koji su primer kršenja profesionalnih standarda i koji se ovih dana bave „likom i delom“ Lazara Pavlovića, pojavljuju se i brojne neistine i poluinformacije koje se ne tiču samo njega lično već i GSA. Mnoge „babe i žabe“ su izmešane, kako bi se to kolokvijalno reklo, pa ćemo ovom prilikom pokušati i da odgovorimo na neke od njih.

Na primer, Pavlović se iz razloga razumljivih samo medijima koji su to objavili, blisko povezuje sa Naimom Leom Beširijem, direktorom Instituta za evropske poslove, te se i neke Beširijeve izjave pripisuju Pavloviću, iako to ni on (ni neko iz GSA) nikada nije izjavio, podržao ili slično. Istina je da GSA sa Beširijem ima pre svega profesionalan odnos, jer je on u par navrata bio član žirija za dodelu nagrade „Duga“, pri čemu smo kao kolege iz nevladinog sektora ostvarili veoma korektnu saradnju. Naše dve organizacije se naprosto ne bave istim temama, ali smo mu svakako zahvalni što je svojim angažovanjem doprineo nagradi Duga. Kao što smo zahvalni i mnogim drugim članovima i članicama žirija sa kojima smo kroz godine sarađivali i koji su najrazličitijih političkih i ideoloških opredeljenja, što nas čini vrlo ponosnim, jer smo uspeli da ih okupimo i zajedno ostvarimo uspešne rezultate.

Zatim, u ovom procesu pokušaja diskreditacije Lazara Pavlovića mediji su objavili i privatne fotografije na kojima su osobe koje nisu javno angažovane, a pri čemu njihova lica u većini slučajeva nisu sakrivena kao što to Zakon nalaže. Neke od tih osoba su izrazile želju da zbog toga podnesu tužbe protiv određenih medija, u čemu će, ukoliko žele, imati našu pomoć.

Ono što je svakako u celokupnom kontekstu možda i najužasnije od svega jeste predstavljanje Pavlovićeve porodice kao lažne. Iako njegovom sinu verovatno i inače neće biti baš lako da odrasta u još uvek netolerantnoj i patrijarhalnoj sredini, mediji su se svojski potrudili da tom detetu, kad jednom na internetu bude čitalo o svemu ovome, dodaju još i to. U vremenima kada se stalno govori o povećanju nataliteta, ali i o tome koliko je strašno obračunavati se sa nekim preko porodice i dece, sa čime se nedvosmisleno slažemo, ne možemo a da se ne zapitamo – da li za svu decu važe ista pravila i da li su nečija deca ipak više a nečija manje vredna i/ili nebitna?

Što se tiče stava GSA prema samom prisustvu Lazara Pavlovića na protestu i njegovim postupcima, smatramo da je to njegov lični čin u kome on nije istupao ispred Gej strejt alijanse niti je GSA u tome imala bilo kakvu ulogu. Bitno je istaći da GSA nikada nije favorizovala ili pozivala svoje članstvo na skupove bilo koje političke organizacije. Ujedno, naglašavamo i da je GSA organizacija koja se uvek zalagala za jačanje političke participacije građana, među prvima je negovala taj „catch-all“ princip i okupljala članstvo različitih stranačkih pripadnosti i političkih profila sa osnovnim i jasnim ciljem borbe protiv nasilja i diskriminacije. Naših članova i članica je i ranije i ovih dana bilo, kako na protestima opozicije, tako i na skupovima vlasti, kao što ima i onih koji ne podržavaju ni jedne ni druge. Svesni smo činjenice da ovim, kao i mnogo puta do sada, nisu zadovoljni politički činioci ni na jednoj strani i da se od nas verovano očekuje da se kao organizacija politički odredimo i zauzmemo jednu od tih strana. Mi to, kao što nikada i nismo, prosto nećemo uraditi ni sada, posebno ne u uslovima prilično smanjenog obima aktivnosti naše organizacije i po tom pitanju se više nećemo oglašavati. Naravno, našim članovima i članicama i dalje ostavljamo na volju da se ukoliko žele angažuju prema sopstvenim političkim afinitetima i u svoje lično ime.

Međutim, moramo i da primetimo da se celokupan medijski linč protiv Lazara Pavlovića dešava samo zbog toga što je sa svojom porodicom, partnerkom i dvoipogodišnjim sinom, bio na opozicionom protestu na kome su svo troje nosili majice sa natpisima koje su bile reakcija, a ne akcija, na ranije izrečeno od strane predsednika Srbije. Kao i zbog toga što su njihove fotografije sa pomenutog skupa postale viralne na društvenim mrežama, a objavili su ih i pojedini mediji.

Jedna, po mišljenju učesnika tog protesta i podržavalaca, simpatična dosetka (a najverovatnije bezazlenog krajnjeg dometa i cilja) je izazvala salvu izuzetno negativnih tekstova na Pavlovićev račun od strane tzv. prorežimskih medija. U pokušaj njegove diskreditacije za kratko vreme uloženi su očito ozbiljni resursi i to samo zbog pomenutih majica. Zato ovom prilikom izražavamo i nadu da će isti ti mediji takvu količinu energije i resursa na primer jednom uložiti i na teme koje su od stvarnog značaja za poboljšanje položaja LGBT+ zajednice, ali i svih drugih građana.

Dok se te naše nade ne ostvare, ostajemo dosledni našim principima u vezi svega gore navedenog i ne pristajemo na ovakav način obračuna ni sa Pavlovićem ni sa bilo kim.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube