06. Jadranka Šešelj

Zvanična biografija predsedničke kandidatkinje Jadranke Šešelj, koju je predložila Srpska radikalna stranka. Na listi kandidata za predsedničke izbore nalazi se na 6. mestu.

Jadranka Šešelj nije odgovorila na upitnik Gej strejt alijanse.

Biografija iz 2010: Rođena je 1960. u Podujevu i rasla kao treće dete u porodici Pavlović, uz majku Oliveru, domaćicu, poreklom iz Blaca i pokojnog oca Vučinu, medicinskog radnika, rodom iz okoline Prokuplja. Do Jadrankinog polaska u školu Pavlovići su živeli u Prištini, odakle se sele u Beograd. U Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” u centru grada pohađala je prva četiri razreda, a od petog u Boleču, gde su roditelji sagradili kuću. Dane je provodila uz starijeg brata Miodraga, danas tržišnog inspektora u opštini Grocka i sestru Ninu, danas službenicu “Komercijalne banke”.

Po završetku Šeste beogradske gimnazije, stekla je diplomu Više pedagoške škole, ali nikada nije radila u profesiji. U “Minelu” je provela 12 godina na službeničkim poslovima, a kada je preduzeće počelo da propada, proglašena je ekonomskim viškom. Otad se posvetila porodici.

O braku nije razmišljala do 30. što je zadavalo veliku brigu roditeljima, sve dok nije srela lidera Srpske radikalne stranke i sa 32 postala njegova supruga.

– Sreli smo se slučajno na beogradskom Sajmu knjiga. Znala sam ko je, ali me politika i političari nisu zanimali. Možda ću sada zvučati prepotentno, ali potrudio se da ne ostane na jednom susretu, a ja prilikom novog viđenja shvatila da je duhovit i šarmantan i da našim viđenjima neće biti kraja.

“Da” je izgovorila verujući izabraniku da neće još dugo ostati u političkom životu, jer namerava da se posveti univerzitetskoj profesuri. Ubrzo je shvatila da je to jedna od njegovih šala i da je politika njegov život. U prvim danima braka, teško se privikavala na publicitet, ali je vremenom naučila da se nosi s tim.

Životna saputnica lidera, koji ume bez dlake na jeziku da udara na sagovornika, iako mu je na prvi pogled sušta suprotnost, uz njega je morala da očvrsne. Jer, u prvih nekoliko godina braka više puta je gledala kako ga hapse, a već osmu godinu je sama sa sinovima. U posete mužu odlazi kao u kuću “Velikog brata”.

– Nekada nam je bez njega nepodnošljivo, a ima i faza kada izdržavamo, jer razumemo da je njemu još teže. Svako ko ima decu može da razume kako je rasti bez oca uz sebe. Vole da odu u Vojin kabinet i čitaju istoriju. Politika ih ne zanima.

Ali… Kada je, pre dve godine, održavana sednica SRS-a na kojoj je ozvaničen raskol, najstariji sin je primećen je u grupi radikala.

– Tada sam bila u Hagu, a on krenuo u školu, pa završio ispred sedišta stranke, jer je procenio da tamo treba da bude, kada nema tate. Inače, nijedan od naših sinova ne pokazuje želju da ide na stranačke skupove, jer ih je tako Voja učio.

Jadranka kaže da nema kontakata s ljudima na vlasti, osim sa Šešeljevim partijskim drugovima. Jedini u čiju je kuću ušla kada je ženio sina je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Opaske njenog muža da je ženi “mesto uz šporet” i da treba da zna da napravi odličan ajvar, karakteriše kao deo Vojinog humora.

– Radim sve što rade i druge žene ovog sveta. Moj muž nije gurman i više voli da kvalitetno provedemo zajedničke trenutke, nego da ja kuvam. Priznajem da nisam ni toliko vešta kuvarica.

Neostvaren san joj je da ima ćerku, ali nikada nije želela da unapred zna pol deteta, verujući da sigurno stiže devojčica. I, svaki put joj je bilo žao što je opet sin, ali samo dok nije uzela bebu u naručje. Nije ponosna samo na svoj višak kilograma, ali sa dijetama joj teško ide.

Otkad je u braku, samo jednom je porodično letovala u Crnoj Gori. Međutim, zbog Vojinih političkih stavova, izbačeni su iz Prčnja. Morske talase zamenio je bazen od 124 kvadratna metra u dvorištu iza kuće. Jadranka kaže da joj bazen ne treba, kada joj je život okrenut tumbe, da ga zatrpa nema novca, a ne veruje ni da bi Voja to želeo. Uverena je da se on uskoro vraća kući, a očekuje ga svih ovih godina kao da će svakog trenutka pokucati na vrata.

Facebook

Twitter

YouTube