Kampanja GSA “BITNO JE!” na Tviteru – pitali smo političare

@GSAlijansa je tokom jučerašnjeg dana u okviru kampanje #BitnoJe preko Twitter-a postavljala pitanja političarima/kama. S obzirom da je Twitter društvena mreža koja podrazumeva dvosmernu komunikaciju i pruža retku priliku da se sa političarima/kama direktno i transparentno razmene mišljenja o onome što je važno građanima i građankama, pitali smo ih za početak da li će njihove izborne kampanje obuhvatiti ljudska prava i prava #LGBT osoba. Naravno, sve ovo uz poštovanje pravila ponašanja na Internetu i kulture dijaloga.

PREUZMITE GSA BILTEN: Kampanja GSA “BITNO JE!” na Tviteru – pitali smo političare (pdf)

Najbrže nam je odgovorila @gordanacom što nije iznenađenje s obzirom da je aktuelna potpredsednica parlamenta vrlo aktivna na Twitter-u i rado komunicira o raznim temama. Rekla nam je da će u kampanji govoriti o ljudskim pravima, kao što to radi već više od 20 godina unazad, pre svega u domenu primene zakona i preporuka koje zabranjuju ponašanje zasnovano na diskriminaciji i kontroli njihove primene. Verujemo da će @gordanacom ovo obećanje ispuniti, ali nam ostaje da vidimo da li će i u kojoj meri i druge @demokrate uključiti ljudska prava i LGBT prava u svoje predizborne agende.

@socijalisti će zasnivati svoju predizbornu kampanju na onome što su uradili u prethodnom periodu što nam je potvrdio i narodni poslanik @RadenkovićDejan koji nam je rekao i kako je evidentno da su puno uradili po pitanju ljudskih prava i prava LGBT osoba. Takođe je napomenuo da su osnovali Savet za civilno društvo i ljudska prava čiji je predsednik @bobomeal. Na žalost, nismo dobili odgovor na pitanje da li će o svemu ovome i o LGBT pravima govoriti u kampanji i na predizbornim skupovima.

Prvi koji je direktno najavio da će govoriti o ljudskim pravima i pravima LGBT osoba i da će to biti jedan od fokusa kampanje je @DejanRandjic predsednik @LDP_Preokret_BG i prvi na listi za beogradske izbore ove stranke. On je naglasio da bez poštovanja ljudskih prava #Beograd nikada neće biti evropska metropola, a mi se nadamo konkretnim rešenjima i predlozima u kampanji u vezi ovog pitanja.

Noslilac liste @VMSZTW i šef poslaničke grupe manjina u parlamentu @pasztorbalint je na naše pitanje odgovorio da se njegova stranka u kampanji neće posebno baviti LGBT pravima ali da im je poštovanje Zakona o zabrani diskriminacije jedan od prioriteta. Njegov iskren odgovor zaslužuje pohvalu, naravno uz očekivanje da će se i on i njegova stranka založiti za mnogo efikasniju primenu tog zakona.

Do @Ceda_Jovanovic na TW nismo uspeli da dođemo ali nam je sa zvaničnog profila @LDP rečeno da su ljudska prava i LGBT prava već obuhvaćena njihovom centralnom kampanjom kroz promotivni spot (…sloboda u ljubavi, veri i jeziku, sloboda da budemo drugačiji…) i platformu #Istina (“različitost nas čini bogatijima”). Takođe su nam napomenuli da Zakon o zabrani diskriminacije ne bi bio usvojen da nije bilo @LDP poslanika na čemu smo im se zahvalili i izrazili nadu da će se u kampanji još direktnije obratiti LGBT populaciji.

Da obraćanje LGBT populaciji neće biti samo „ukras“ u @LDP kampanji ubeđivao nas je i poslanik @BojanDjuricLDP koji je takođe rekao da će konkretniji potezi njegove stranke biti mogući onda kada dobiju podršku da vode državnu politiku.

S obzirom na prethodnu dobru saradnju, od @VOJVODINA_LSV smo očekivali da će ljudska prava i prava LGBT osoba biti važan deo njihove kampanje, a to nam je potvrdio i predsednik ove partije @XXLTulip. On je napomenuo da je pravo na različitost osnova njihovog programa, kao i da je ovo pitanje suviše ozbiljno samo za kampanju. Slažemo se i računamo na njegov jasan stav i konkretne poteze i pre i posle #izbori2012.

Najiskrenije se zahvaljujemo svim političarima/kama koji su nam odgovorili i nadamo se da će nam još koji put izaći u susret i razgovarati sa nama o ovoj temi, kao i da će ispuniti svoja obećanja. Na žalost, neki od političara/ki za sada ne odgovaraju na naše pitanje iako smo i njih pokušali da kontaktiramo preko TW. Među njima su: @rasimljajic, @vkostunica, @JelenaTrivan, @markodjuric, @DraganDjilas, @MajaGojkovic, @AleksJerkov, @avucic, @mladjad i @Svisvisvi.

Za neke od njih smo očekivali da će odgovor nama biti možda njihov prvi tvit, neki su verovatno bili zauzeti drugim obavezama, ali su nas pre svega iznenadili oni koji su kontiunirano aktivni na TW i često komuniciraju sa tvitrašima kao na pr. @mladjad koji je sinoć bio veoma raspoložen za razgovor i razmenu mišljenja, ali je iz nekog razloga izignorisao naše pitanje.

PREUZMITE GSA BILTEN: Kampanja GSA “BITNO JE!” na Tviteru – pitali smo političare (pdf)

GSA, tim kampanje “BITNO JE!”

Beograd, 24.03.2012.

Facebook

Twitter

YouTube