Balint Pastor (SVM) prvi odgovorio na upitnik Gej strejt alijanse

Beograd, 21.04.2012.

Nakon što je Gej strejt alijansa uputila pitanja u vezi LGBT prava i položaja LGBT osoba u Srbiji svim predsedničkim kandidatima, nosiocima lista za parlamentarne izbore i prvim kandidatima na tim listama, odgovore na njih prvi je poslao Balint Pastor, prvi kandidat na listi za parlamentarne izbore Saveza vojvođanskih Mađara.

Kakav je po Vama trenutni položaj LGBT osoba u Srbiji i stanje njihovih ljudskih prava?

Mislim da smo svi vrlo dobro svesni da živimo u društvu punom predrasuda i diskriminacije prema svakom ko je po nečemu drugačiji od drugih. LGBT osobe su nažalost često žrtve raznih oblika nasilja: počevši od govora mržnje, preko ograničavanja slobode izražavanja do povreda prava na zaposlenje i zdravlje. Nasilje protiv seksualnih manjina je u porastu, u obliku silovanja, seksualnog napada i zlostavljanja, kao i vrlo čestih prisilnih brakova. Dakle, još uvek ima slučajeva kršenja osnovnih i ljudskih prava LGBT osoba.

Da li imate plan za povećanje tolerancije i smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT populacijom i koje ćete konkretne mere preduzimati u ovom pravcu?

Zajednički cilj svih nas bi trebalo da bude borba protiv svih vrsta diskriminacije, pa i diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije kako bi osigurali poštovanje ljudskih prava LGBT osoba, posebno njihovog prava na sigurnost, da mogu da žive dostojanstveno. Smatramo da LGBT osobe ne smeju da budu žrtve, ni u javnom, ni u privatnom životu. Zbog toga je potrebno razviti programe za podizanje svesti koji pomažu razumevanje tih osoba. Svako, bez obzira na seksualnu orijentaciju mora imati jednak pristup zaposlenju, raznim uslugama, stanovanju i drugim dobrima. Dakle, svi treba da sarađujemo da rešimo gore spomenute probleme, uložimo snagu u poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba, i konačno izgradimo jedno odgovorno društvo u kojem se poštuju univerzalne vrednosti, ljudska prava i princip jednakih mogućnosti.

Da li ćete Vi i Vaša politička stranka/koalicija u sledećem sazivu parlamenta podržati Izmene i dopune Krivičnog zakona Republike Srbije koje se odnose uvođenje instituta zločina iz mržnje?

Naravno, svakako ćemo u sledećem sazivu parlamenta podržati Izmene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srbije, koje se odnose na uvođenje instituta zločina iz mržnje.

Kakav je Vaš stav o održavanju Parade ponosa i da li ćete je podržati svojim prisustvom ili na neki drugi način?

Smatram da je seksualna orijentacija najdublji deo identiteta svakog od nas, i najimtimniji aspekt našeg privatnog života, kao i da se niko ne sme tretirati različito zbog toga. Naravno da razumem probleme kao što su gore spomenuto ograničavanje slobode izražavanja i udruživanja, ali sam svestan i činjenice da u Srbiji još uvek nisu stvorene mogućnosti za bezbedno održavanje Parade ponosa, stoga je neću podržati svojim prisustvom i nikako ne bih želeo da se to pitanje zloupotrebi u političke svrhe. Nažalost, problemi oko organizacije Parade ponosa dokazuju da stereotipi još uvek vladaju velikim segmentima naših zajednica.

Zašto na izbornim listama Vaše političke stranke/koalicije među kandidatima i kandidatkinjama nema autovanih LGBT osoba i da li ćete preduzimati neke korake da im to omogućite u nekim od narednih izbornih ciklusa?

Savez vojvođanskih Mađara je stranka u koju može da se učlani svako ko prihvata naš program, a u slučajevima, kada sastavljamo liste trudimo se da teritorijalno pokrijemo Vojvodinu, da uključimo i predstavnike raznih nevladinih organizacija, kao i dovoljan broj predstavnica manje zastupljenog pola. Nikada se nismo, niti ćemo se u budućnosti baviti seksualnom orijentacijom kandidata, ali nikako nećemo ni sprečavati autovane LBGT osobe da budu kandidati i kandidatkinje.

Facebook

Twitter

YouTube