NOPO odgovorio na upitnik GSA!

Beograd, 27.04.2012.

Nikola Tulimirović, prvi kandidat na izbornoj listi „Nijedan od ponuđenih odgovora“, je odgovorio na upitnik u vezi LGBT prava i položaja LGBT osoba u Srbiji koji je Gej strejt alijansa uputila svim predsedničkim kandidatima, nosiocima lista za parlamentarne izbore i prvim kandidatima na tim listama.

Kakav je po Vama trenutni položaj LGBT osoba u Srbiji i stanje njihovih ljudskih prava?

Loš. Dok se organizovanim grupama daje ono što im ne pripada, pojedincima se ne pruža ni ono osnovno, ono što bi moralo da im pripada.

Da li imate plan za povećanje tolerancije i smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT populacijom i koje ćete konkretne mere preduzimati u ovom pravcu?

Da, s tim što mi ne razdvajamo žrtve po kategorijama. Konkretne mere na putu ka ravnopravnom društvu se ne mogu smestiti u tri rečenice, ali ću dati jedan primer. U praksi danas nije moguće anonimno prijaviti nasilničko ponašanje ili, uopšte, bilo koje krivično delo, zbog čega mnogi nečinjenjem izbegavaju opasnost. Ne žele da počinilac sazna identitet podnosioca prijave, a čak i kada oni hrabri prijave zločin, korumpirano pravosuđe ogroman broj predmeta stavlja pod tepih. Zato će NOPO predložiti Zakon o neposrednom izboru opštinskih javnih tužilaca, pa da presude „u ime naroda“ počnu da dobijaju smisao naslova.

Da li ćete Vi i Vaša politička stranka/koalicija u sledećem sazivu parlamenta podržati Izmene i dopune Krivičnog zakona Republike Srbije koje se odnose uvođenje instituta zločina iz mržnje?

Zavisi od teksta zakona.

Kakav je Vaš stav o održavanju Parade ponosa i da li ćete je podržati svojim prisustvom ili na neki drugi način?

Parada ponosa je povećala netrpljivost prema pripadnicima ovih manjinskih grupa. Zato meni više liči na propagandu i pravdanje donacija, nego na iskrenu želju da se pomogne ugroženima. Efekat je suprotan proklamovanom cilju, a efekat javnih razgovora, kao prikladne forme, bio bi shvatanje da ne mora i ne treba svako da nam se sviđa, ali moramo biti ravnopravni.

Zašto na izbornim listama Vaše političke stranke/koalicije među kandidatima i kandidatkinjama nema autovanih LGBT osoba i da li ćete preduzimati neke korake da im to omogućite u nekim od narednih izbornih ciklusa?

Nije mi poznato da li ih ima ili ih nema, jer ne zalazimo u lična pitanja, ali znam da im već sada jeste omogućeno. Mi promovišemo otvorene liste. Ukolikoko pripadnici bilo koje grupe žele da se nađu na našim listama, potrebno je da se istinski uključe u rad, da doprinesu i steknu podršku birača.

 

Preporučujemo i da pročitate dokument „Inicijativa za spas Srbije“ (s posebnim osvrtom na tačku 18), koji je izradilo uredništvo Nove srpske političke misli (NSPM), a čiji je glavni i odgovorni urednik Đorđe Vukadinović, drugi kandidat na parlamentarnoj listi „Nijedan od ponuđenih odgovora“ (NOPO). Po tvrdnji Đorđa Vukadinovića, NOPO je prihvatio dokument „Inicijativa za spas Srbije“.

Facebook

Twitter

YouTube