IZ: LGBT orijentacija predstavlja duhovnu i moralnu devijaciju koju treba lečiti

Beograd, 17.02.2014.

Nakon kritika koje je, prema ranijem pisanju Večernjih Novosti, veliki deo bošnjačke zajednice uputio sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću zbog predizborne koalicije između Liberalno demokratske partije (LDP) i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) čiji je Zukorlić osnivač, kao i njegove izjave na lokalnoj televiziji “Sandžak” u vezi toga da neće biti ustupaka LDP-u zbog njihove liberalne politike prema LGBT populaciji, danas se ovim povodom oglasio i Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji.

Muamer_Zukorlic mc.rsU zvaničnom saopštenju Mešihata IZ doslovce se kaže:

“Muftijstvo Sandžačko obavještava javnost da muftija sandžački nije izdao nikakvu fetvu o LGBT kategoriji kao što tvrde pojedini mediji, vodeći prljavu predizbornu kampanju.

Tačno je da je Muftija izjavio da koalicioni sporazum Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka i Liberalno demokratske partije (LDP) ne sadrži ništa što je vjerski i moralno sporno.

Islamska zajednica čuva i afirmiše učenje islama o porodici kao jednom zdravom ambijentu za opstanak i razvoj pojedinca i ljudske zajednice. Sa aspekta islama, LGBT orijentacija predstavlja duhovnu i moralnu devijaciju koju je potrebno preventivno i adekvatno liječiti.

Ova pojava se ne može liječiti promocijom, niti nasiljem”.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka je sa Liberalno demokratskom partijom postigla koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim republičkim izborima. Na listi kandidata za narodne poslanike koja je proglašena od strane Republičke izborne komisije (RIK), pored predstavnika ove dve političke partije nalaze, se još i predstavnici Socijaldemokratske unije (SDU).

Izvor: Sandžak press, Islamska zajednica (sajt), Info centar GSA
Foto: Medija centar Beograd

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014).

Facebook

Twitter

YouTube