GSA: Izađite na izbore, imate za koga da glasate; Izveštaj “Republički izbori 2014. i LGBT pitanje”

Beograd, 13.03.2014.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) poziva sve LGBT osobe u Srbiji, ali i njihove rođake, prijatelje i sve druge građane i građanke, da u nedelju 16. marta 2014. godine izađu na izbore u što većem broju i glasaju za one političke partije i koalicije koje podržavaju LGBT populaciju.

GSA smatra da na ovim izborima LGBT osobe imaju za koga da glasaju jer su se političke stranke i koalicije u predizbornoj kampanji, ali i svojim prethodnim aktivnostima, ozbiljnije i odgovornije obraćale LGBT zajednici i pokazale veću otvorenost i javnu podršku za LGBT populaciju nego što je to ranije bio slučaj.

GSA poziva LGBT osobe da prilikom glasanja naravno imaju u vidu i ekonomske programe i mere za rešavanje drugih pitanja koje su stranke predlagale u kampanjama, ali da pre svega glasaju za sebe, tj. da daju svoj glas onima koji ga zaslužuju i koji su pokazali da su im svi građani važni bez obzira na njihove različitosti.

Alijansa je po raspisivanju republičkih izbora pokrenula kampanju “Tvoj glas, tvoje sutra” koja je za jedan od ciljeva imala da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja uključe u svoje predizborne platforme.

Odnos političkih stranaka i koalicija u predizbornoj kampanji za republičke izbore prema LGBT populaciji prikazan je Izveštaju “Republički izbori 2014. i LGBT pitanje” koji je ova organizacija objavila danas. Kako stoji u Izveštaju “GSA je kroz najavljene kriterijume i kroz definisanje različitih kategorija u kojima je ocenjivala stavove političkih stranaka i koalicija, u velikoj meri “pretresla” i izanalizirala njihov odnos prema LGBT pitanju u predizbornoj kampanji, polazeći pre svega od činjenice da samo retorička podrška LGBT populaciji naprosto više nije dovoljna, već da je nakon pomaka ostvarenih u poslednjih nekoliko godina potrebno da se političke stranke na ozbiljan i sistematičan način obrate LGBT populaciji”.

Ukratko, u ovoj kampanji se izdvojila grupa od više političkih stranaka koja ima pozitivan odnos prema LGBT populaciji, percipira LGBT pitanje kao važno, ima svest o tome da je LGBT zajednica deo biračkog tela, obraća joj se dosledno i manje ili više strateški i nudi rešenja za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji. U tu grupu političkih stranaka spadaju Demokratska stranka (DS), Nova demokratska stranka (NDS), Liberalno demokratska partija (LDP) i Socijalistička partija Srbije (SPS), s tim što je DS prema posmatranim kriterijumima u predizbornoj kampanji napravila najveći iskorak u pozitivnom smeru u odnosu na raniji period. Lista “Dosta je bilo” ima pozitivan stav, ali se dosta kasnije od ostalih u kampanji uključila u ovu temu, na jedan manje strateški a više stihijski način, dok se Srpska napredna stranka (SNS) i pored dobre startne pozicije zbog urađenog u periodu između izbora, kao i pozitivnog stava na početku predizborne kampanje, o ovom pitanju u daljem toku kampanje nije izjašnjavala.

Tabelarni pregled stavova političkih stranaka i koalicija po kategorijama:

TvojGlas2014-Tabela

Zbog jasnijeg prikaza stavova proevropskih predizbornih koalicija i stranaka, fokus postojećih kategorija je bio na strankama – nosiocima koalicija, dok su se stavovi njihovih koalicionih partnera u nekim kategorijama ocenjivali odvojeno. U određenim kategorijama su bili predviđeni i negativni poeni za iskazanu homofobiju i sl., pa su tako LDP i SPS u kategoriji “principijelnost” koja se odnosi na stavove njihovih koalicionih partnera prema LGBT populaciji dobile negativne poene zbog izjava Muamera Zukorlića i Dragana Markovića Palme.

Kroz ovu kampanju GSA je, između ostalog, želela i da proširi političku agendu kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba kako se ona ne bi odnosila samo na izjašnjavanje političara o Paradi ponosa (naravno, stavovi stranaka o tom događaju su uključeni u analizu), kao i da što realnije i preciznije prikaže stavove političkih partija i koalicija u predizbornoj kampanji polazeći od onoga što su uradili u periodu od prethodnih republičkih izbora 2012. Ono što je takođe postignuto ovom i prethodnom kampanjom GSA u 2012. godini, jeste proširivanje broja partija koje imaju afirmativan stav prema LGBT populaciji i ne libe se da te svoje stavove u predizbornoj kampanji i iznesu. Kada govorimo o podršci LGBT pravima više definitivno ne govorimo o jednoj ili dve političke partije, kako se to često pogrešno percipira, već o grupi njih koje se odgovornije i ozbiljnije nego ranije obraćaju LGBT zajednici i koje su imale određene rezultate i pomake u periodu od prošlih republičkih izbora.

GSA, kao što je i najavila, neće posebno podržati ni jednu političku opciju pred ove izbore, već će se pre svega pripremiti za period posle izbora kako bi kroz svoje aktivnosti pratila da li stranke ispunjavaju obećanja data u ovoj kampanji a koja se tiču LGBT prava.

Info centar GSA

OVDE MOŽETE POGLEDATI CEO IZVEŠTAJ “REPUBLIČKI IZBORI 2014. I LGBT PITANJE”

Facebook

Twitter

YouTube