Ponovo pretnje smrću Gej strejt alijansi

Beograd, 01.04.2014.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da su joj ponovo upućene pretnje smrću, ovoga puta preko mejla organizacije. Najnovije pretnje smrću Alijansi su najbrutalnije do sada i u njima se eksplicitno poziva na ubijanje i klanje članova i rukovodstva GSA.

Gej strejt alijansaNaime, juče popodne i tokom noći, a preko kontakt forme na svom sajtu koja automatski šalje sve poruke na organizacijski mejl, GSA je primila dve preteće poruke veoma slične sadržine kojima se preti smrću, poziva se na ubistvo članova GSA i „čišćenje“ Srbije od ove organizacije.

Ovim pretećim porukama se pozivaju članovi Srpske radikalne stranke (SRS) i ultradesničarskih pokreta Obraz i Naši da „uzmu noževe u ruke i da počnu klat sve članove Gej strejt alijanse“. Dalje se u porukama poziva da se Srbija očisti od te „pederske organizacije“ i da se članovi GSA „ubijaju nemilice“. Takođe se u porukama vređa i predsednik Alijanse i poziva se na njegovo ubistvo. Obe poruke se završavaju rečima „I sretno vam klanje“ a potpisane su jedna sa „Mladen Obradović“ a druga sa „Ratko Mladić“.

Gej strejt alijansa je ove pretnje prijavila policiji i zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova i svih drugih nadležnih državnih institucija i organa da hitno pronađu počinioce ovog krivičnog dela i privedu ih pravdi. Alijansa je i ranije preko mejla ili društvenih mreža dobijala poruke u kojima se uglavnom vređa LGBT populacija ali naglašava da nikada do sada na taj način nije dobila ovako brutalne i eksplicitne pretnje smrću.

GSA podseća da su ovoj organizaciji i pre dvadesetak dana upućene pretnje smrću preko njenog SOS telefona, što se takođe desilo prvi put od kada ova organizacija postoji. Međutim, prema informacijama kojima ova organizacija raspolaže ovaj slučaj se još uvek nalazi u tužilaštvu i nije prosleđen policiji na rešavanje, što se „pravda“ novim Zakonom o krivičnom postupku i njegovom sporošću, te su sada šanse da se ovaj slučaj reši zanemarljivo male. Takođe, u međuvremenu je rukovodstvo GSA bilo izloženo još jednoj u najmanju ruku čudnoj i bezbednosno sumnjivoj situaciji ali je pravovremenom reakcijom policije ona rešena na adekvatan način.

Imajući sve ovo u vidu, GSA najnovije pretnje smrću shvata izuzetno ozbiljno. S obzirom da se Alijansa bavi osetljivom oblašću i da ima dugogodišnje iskustvo u radu, kao i u suočavanju sa raznim bezbednosnim izazovima, za ovu organizaciju je nesumnjivo da je u poslednjih nekoliko nedelja postala nečija meta. Bez obzira ko stoji iza toga, a mogućnosti su razne, GSA poziva sve nadležne organe da ovo što se dešava shvate krajnje ozbiljno, hitno reaguju i iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se zaštitili aktivisti GSA i drugi branitelji ljudskih prava i kako ne bi došlo do mnogo negativnijih posledica.

U atmosferi linča koja se ponovo stvara u Srbiji pretnjama organizaciji Žene u crnom i novim spiskovima „izdajnika“ koje pravi ultradesničarska organizacija Naši (podsećamo da je GSA bila jedna od nevladinih organizacija koja se našla na njihovom prvom „crnom spisku“), Alijansa smatra da je potrebno uložiti maksimalan napor i državnih institucija i nevladinog sektora i međunarodnih organizacija kako bi društvo u kome živimo postalo tolerantnije i kako bi se nasilje u društvu napokon sankcionisalo, a oni koji vrše nasilje i koji prete adekvatno kaznili.

GSA će nastaviti sa svojim radom na poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji na profesionalan i korektan način kao što je to činila i do sada. Ali takođe, poziva državu i njene institucije da jasno kažu da li imaju nameru da se na efikasan način posvete sistemskom sankcionisanju pretnji i nasilja i zaštiti branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji ili ćemo morati da se štitimo sami?

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube