Zaječar i GSA predstavili koncept festivala “Zona tolerancije”

Beograd, 11. 12. 2014.

Festival “Zona Tolerancije” je međunarodni muzički festival koji će se prvi put održati 1. i 2. maja 2015. godine na antičkom lokalitetu Feliks Romuliana u blizini Zaječara uz bogat prateći program, a njegovo otvaranje je predviđeno za 30. april 2015. godine na za tu priliku posebno organizovanom događaju u samom Zaječaru, saopšteno je danas na prezentaciji koncepta tog festivala. Festival zajedno organizuju Grad Zaječar i Gej strejt alijansa (GSA) koji su krajem oktobra potpisali Memorandum o saradnji.

ZonaTolerancije-logoPredstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović, šefica pregovaračkog tima za pridruživanje Srbije EU Tanja Miščević, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Ivana Ćirković i predsednik GSA Lazar Pavlović.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević je rekla da je u nedelji ponosa održana jedna otvorena debata u Skupštini Srbije o ljudskim pravima LGBT osoba, gde je narodni poslanik gospodin Saša Mirković upravo predložio ideju organizovanja ovog Festivala.
„Od tog momenta podržavamo ovu ideju kao nastavak svega ovoga što pokušavamo da uradimo u smislu unapređenja položaja manjina, najrazličitijih vrsta manjina, tako da je prirodno da svaki put kada govorimo o pravima LGBT zajednice pomenemo i “Zonu tolerancije” kao odličnu ideju, dobar predlog koji će zaživeti u gradu Zaječaru, koji je sam po sebi tolerantan, ima jako dugu tradiciju festivala, što će Srbiji pokazati da ne razmišlja samo Beograd o onome što treba činiti, već je to zadatak celokupnog stanovništva”, rekla je Miščević i dodala da se raduje festivalu i učešću u debatama.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović napomenuo je da je taj grad mala sredina, ali najveće gradilište, te da su budžetom predviđena sredstva za održavanje festivala „Zona tolerancije“.
“Zaječar ima jednu veliku festivalsku tradiciju, sledeće godine će biti 49. Gitarijada, a podsetio bih vas da je na inicijativu gospodina Saše Mirkovića grad Zaječar i krenuo u organizaciju festivala “Zona tolerancije”. Pozivam sve da dođu na Festival, jer Zaječar je jedan tolerantan i miran grad, građani Zaječara su miroljubivi ljudi, a održavanjem ovog Festivala svi će biti zadovoljni”, rekao je gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović i dodao da će Festival biti izuzetno posećen, da će sve biti organizovano na najvišem nivou i da se nada da će ovaj Festival preći u tradiciju.

Direktorka Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković je rekla da Festival ima velike kapacitete i da je neophodno partnerstvo opština i nevladinih organizacija kada je reč o promociji prava LGBT zajednice. Ona je čestitala Zaječaru što je ukazao poverenje Gej strejt alijansi.

Predsednik GSA Lazar Pavlović rekao je na prezentaciji da je bio prijatno iznenađen predlogom poslanika Saše Mirkovića.
“Nama je jako značajno da jedna lokalna samouprava prvi put čini ovako jedan konkretan korak, i daje primer drugima, čitavom sistemu i državi kada se radi i promociji ljudskih prava”, rekao je on. Prema njegovim rečima, u festival će biti uključene i druge LGBT organizacije, a napravljena je i mreža u regionu koja će raditi na promociji.

Organizatori, u cilju stvaranja što veće domaće i međunarodne podrške Festivalu, realizuju prezentacije i sastanke sa različitim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama. Prezentacija koja je danas održana za cilj je imala prezentovanje koncepta Festivala međunarodnoj zajednici prisutnoj u Beogradu, te su na ovaj događaj pozvani predstavnici inostranih ambasada i misija u Srbiji.

Muzički program Festivala će se odvijati na Feliks Romuliani i obuhvatiće gostovanje poznatih i kvalitetnih stranih i domaćih izvođača elektronske i pop muzike, koji će nastupiti na nekoliko bina-stejdževa unutar festivalskog prostora. Prateći program Festivala će obuhvatiti mnogo kvalitetnih i raznovrsnih događaja kulturnog karaktera. Oni će se održavati tokom trajanja samog Festivala u samom gradu Zaječaru, u različitim javnim prostorima i kulturnim ustanovama, ali i pred Festival u drugim gradovima kao deo promocije Festivala. Prateći program će činiti tematske pozorišne predstave u izvođenju glumačkih ansambala profesionalnih pozorišta, projekcije kvalitetnih tematskih filmova, izložbene postavke, tematske debate, radionice i slično.

Glavni ciljevi koji organizatori žele da postignu kroz pripreme i održavanje Festivala, kako je to naglašeno i u Memorandumu o saradnji koji su potpisali, su: promocija ljudskih prava, tolerancije i jednakosti za sve građane i građanke Zaječara i Srbije; promocija Zaječara kao otvorene i tolerantne sredine koja prihvata i podržava različitost i promoviše jednakost za LGBT zajednicu i druge manjinske zajednice na teritoriji grada i u Srbiji, kao i promocija istorijskog nasleđa i turističko-ugostiteljskog potencijala Zaječara i okoline. Takođe, Festival je namenjen svim ljudima koji žele da se dobro provedu bez obzira na njihove razlike, a organizatori očekuju veliki broj posetilaca iz Srbije, regiona i Evrope ali i da ovaj Festival postane svetski prepoznatljiv i nađe se na mapi najboljih i najpoznatijih evropskih muzičkih festivala.

Festival „Zona tolerancije“ se sastoji od velikog broja različitih ali veoma značajnih komponenti među kojima su EU vrednosti, internacionalnost, multikulturalnost, inkluzivnost, regionalna saradnja, ekologija… ali ima i komercijalnu komponentu koja je važna za njegovu održivost. Decentralizacija, kao jedna od komponenti je takođe veoma značajna jer se pitanje tolerancije i njene promocije izmešta iz Beograda i nacionalnih institucija i njime se bavi jedna lokalna samouprava kao što je grad Zaječar, što je od izuzetnog značaja jer su upravo lokalne samouprave najviše i najdirektnije povezane sa građanima. Konkretna aktivnost koju Zaječar preduzima organizovanjem Festivala ima, između ostalog, za cilj i da motiviše druge gradove u Srbiji da se i kroz lokalnu prizmu bave pitanjima tolerancije i ljudskih prava i preduzimaju konkretne akcije.

Feliks Romulijana, antičko nalazište i simbol grada Zaječara, na kojoj se održava Festival je već godinama nezaobilazna tačka na turističkoj mapi Istočne Srbije, ali i popularno stecište mnogih različitih kulturno-umetničkih dešavanja. Na njoj je otvoreno nekoliko poslednjih „Gitarijada“ uz održavanje dela programa, tamo se organizuju likovne kolonije, „Antika fest“, a od sledeće godine i festival „Zona tolerancije“. Festival se otvara 30. aprila na dan kada je 311. godine graditelj Feliks Romulijane rimski car Galerije doneo prvi „Edikt o toleranciji“ kojim je po prvi put u istoriji obustavljen progon hrišćana i dato im je pravo na slobodu vere i religije. Upravo zbog simbolike tog čina iz daleke istorije kojim je prema jednoj do tada neprihvaćenoj društvenoj grupi prekinut progon i data joj sloboda, kao i zbog činjenice da je Zaječar grad sa bogatim festivalskim nasleđem i iskustvom, organizatori su odlučili da Feliks Romulijana i Zaječar budu domaćini festivala „Zona tolerancije“.

S obzirom da se Festival održava na Feliks Romulijani, kao logo Festivala uzet je rimski šlem sa perjanicom koji je ujedno i deo zvaničnog grba grada. Perjanica šlema je obojena u dugine boje, koje su simbol LGBT populacije širom sveta i njihove borbe za jednakost i prihvaćenost od strane društva. Logo Festivala je na taj način objedinio glavne elemente pomenute u ciljevima Festivala a to su: grad Zaječar kao sredina otvorena za različitosti, kao i promocija ljudskih prava, tolerancije i jednakosti svih građana bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koje drugo lično svojstvo.

Festival „Zona tolerancije“ je do sada dobio veliku podršku organizacija koje se bave ljudskim pravima iz Srbije i regiona, od kojih će neke od njih učestvovati u promociji i realizaciji Festivala, a očekuje se još veća podrška organizacija iz Evrope i sveta, kao i podrška domaćih i međunarodnih organizacija i institucija i raznih javnih ličnosti.

Izvor: GSA, Tanjug, Tv Best
Foto: GSA, Tv Best, Tanjug

Facebook

Twitter

YouTube