GSA pozdravlja imenovanje Ane Brnabić za mandatarku nove Vlade Srbije

Beograd, 16. jun 2017.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) pozdravlja odluku predsednika Vučića da mandat za sastav nove Vlade Srbije poveri Ani Brnabić, dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave.

Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku čime je ujedno postala i prva javno autovana osoba na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije.

Brnabić je kroz svoj dosadašnji rad nesumnjivo pokazala stručnost i profesionalnost ostvarivši vidljive rezultate u svom resoru, ali je ujedno kroz svoj rad kao autovana osoba dala i veliki doprinos boljem razumevanju LGBT osoba i smanjenju tenzija prema ovoj populaciji, kako među različitim društveno-političkim akterima, tako i u čitavom društvu. Iz tih razloga je, između ostalog, ona i ovogodišnja dobitnica nagrade „Duga“ čiji je Alijansa osnivač.

Ana Brnabić će biti jedna od tek nekoliko javno autovanih premijera/ki u čitavom svetu što je, kao što je već pomenuto, od istorijskog značaja za Srbiju ali i čitav region. Ono što LGBT pokret i LGBT zajednica u Srbiji do pre samo par godina nije mogla da zamisli ni kao mogućnost, danas postaje realnost.

Iako će se buduća premijerka suočiti sa raznim izazovima po pitanju unapređenja ljudskih i manjinskih prava generalno i iako su očekivanja od nje da se u svom mandatu bavi suštinski i ovom tematikom naravno opravdana, GSA takođe smatra da ona suštinski treba da se posveti i onim problemima koje tište najveći deo građana i građanki naše zemlje, a koji se pre svega odnose na poboljšanje ekonomskog standarda, smanjenje nezaposlenosti i eliminaciju korupcije na svim nivoima.

Možda to nije uobičajeno za organizaciju koja se bavi ljudskim pravima LGBT osoba, ali Alijansa ipak smatra da će buduća premijerka najveći pomak za LGBT zajednicu u Srbiji ostvariti upravo ako svoj premijerski posao bude obavljala vredno i odgovorno a na dobrobit baš svih građana i građanki Srbije a bez obzira na njihova bilo koja lična svojstva.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube